V 84 letech propaguje Moravu a Sokola po celém světě

7. leden 2016

Zájem o něj mají v Americe i v Japonsku, kde dokonce přednášel na univerzitě o tom, jak udí maso – a možná i o tom, jak pálí slivovici.

Miroslav Benda z Křenovic na Vyškovsku svou sokolskou minulost i přítomnost netají. Ani to, že mnohým lidem nyní podobné zkušenosti chybí.

„Naši vedoucí, to byly vzory. Když přišel někdo do tělocvičny a nepozdravil, musel ven. Už to jsme se tam naučili,“ vylíčil moderátorce Jarce Vykoupilové jeden z příkladů, jak organizace vychovávala a vychovává.

Není divu, že o Miroslavu Bendovi vzniká film. Jeho podtitulek je výstižný: „Poslední létající sokol, který se ze žíněnky v Křenovicích rozletěl až do nejkrásnější sokolovny světa na newyorském Manhattanu.“

Pan Benda jako sokol tančil i na sokolském plese v Paříži, kam dovezl moravskou slivovici. Také díky němu o Moravu a sokolské tradice v Křenovicích jeví roky zájem i japonský profesor Išikava.

O Miroslavu Bendovi vzniká film Poslední létající sokol, který se ze žíněnky v Křenovicích rozletěl až do nejkrásnější sokolovny světa na newyorském Manhattanu

Manželé Bendovi se s japonským expertem seznámili už v roce 1972 v Budapešti, kde na ně nečekaně promluvil česky – a kontakty pokračují stále. Před patnácti lety dokonce pan Benda přednášel na japonské univerzitě o moravských zvycích. Včetně tajemství tradičního uzení masa. „Pan profesor, on je takový šprýmař, tam při překladu určitě i tu slivovici přidal,“ poznamenal Miroslav Benda ve vysílání.

Stále neuvěřitelně aktivní pan Benda teď pomáhá se vznikem japonské knihy o naší kultuře. V Českém rozhlase Brno dokonce požádal o spolupráci moderátorkou Ivanou Slabákovou a kapelou Moravanka, kterou hodlají v knize představit.

Miroslav Benda z Křenovic
Spustit audio