Většina Čechů plave špatně nebo neplave vůbec, chybí soustavná výuka plavání

24. říjen 2017

Řada lidí považuje plavání za samozřejmost – přesto by většina lidí za dobrého plavce neprošla. Co musí dobrý plavec umět? V cyklu Co vy na to? se ptala Saskia Mišová.

Nadpoloviční většina Čechů buďto plavat vůbec neumí, nebo plave špatně.

„Z průzkumů vyplývá, že šest milionů Čechů neumí plavat nebo jsou velmi špatní plavci. Přesněji se mohu vyjádřit ke studentům Univerzity Tomáše Bati a řekla bych, že asi 20 procent z nich buďto neumí plavat nebo jsou méně zdatní nebo špatní plavci,“ konstatovala Marcela Kubalčíková z Ústavu tělesné výchovy Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

To, že se člověk udrží nad vodou a se vztyčenou hlavou brázdí hladinu bazénu, ještě neznamená, že je dobrý plavec. Ten má podle sportovních odborníků umět bez větší námahy jakýmkoliv způsobem uplavat 200 metrů, ale měl by také umět dýchat do vody a správně splývat na břiše i na zádech. Dobrý plavec by také měl umět skočit do vody a zorientovat se pod vodou.

Touto definicí, která se datuje do sokolských dob, ale dnes málokdo projde. „Vzdálenost 200 metrů je pro většinu populace nesplnitelná. Proto je časté, že při prověřování plavecké zdatnosti se tato vzdálenost zkracuje – plave se buďto 100 metrů, ale i méně,“ upozornila Kubalčíková.

Při své patnáctileté praxi často narazila na plavce, kteří sice zpočátku měli hezký styl, ale dvousetmetrovou vzdálenost nezvládli uplavat kvůli nedostatečné fyzické kondici.

Výcvik by měl pokračovat i na střední a vysoké škole

I proto považuje Marcela Kubalčíková za pozitivní krok zavedení povinné plavecké výuky na prvním stupni základní školy – konkrétně dvaceti výukových hodin ve druhé a dvacet hodin ve třetí třídě.

Pokud ale děti po tomto povinném výcviku, který by ke zvládnutí základních plaveckých dovedností měl stačit, nebudou v plavání pokračovat, celková situace v populaci se příliš nezlepší.

„Výcvik by měl pokračovat i na druhém stupni, na střední škole i vysokých školách. Pouze čtyři vysoké školy v České republice mají povinné plavání,“ upozornila Kubalčíková.

Lze se naučit plavat i v dospělém věku? A má na dovednosti vliv plavání ve věku batolecím? I na to se ptala Saskia Mišová v Co vy na to?, které si můžete poslechnout v úvodu článku.

autor: ska
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.