Vitamíny v tabletě: pozor na příliš drahé zbytečnosti

13. září 2016

Platí čím víc, tím lépe, nebo jsou potravinové doplňky jen předražená zbytečnost? Podle odborníků se vyplatí spíš opatrnost a používání selského rozumu.

Blíží se období plískanic, kýchání, viróz a nachlazení. Má smysl sáhnout hlouběji do peněženky a začít se cpát vitamíny? Odborníci tvrdí, že v žádném případě. Tedy rozhodně se podle nich nemáme cpát vitamíny bez rozmyslu.

„Většina lidí z běžné zdravé populace má dostatečné množství vitamínů a minerálů z potravy. Pokud máte pocit, že třeba po zimě potřebujete vitamíny doplnit, volil bych ty běžné – řada vitamínů B, vitamín C a betakaroteny,“ radí lékárník z nemocniční lékárny nemocnice u Svaté Anny v Brně Marek Lžičař.

Všem, kdo by se snad pro jistotu chtěli před chřipkovou sezónou ládovat vysokými dávkami vitamínu C, vzkazuje, že si tak vlastně pořizují drahou moč. „Vitamín C je rozpustný ve vodě a tělo jeho nadbytek vyloučí spolu s močí. Vysoké dávky tedy nemají smysl,“ upozorňuje.

Pozor na poradenství „zdarma“

Zároveň varuje před všemi „odborníky“, kteří na základě rozmanitých a nepříliš vážných příznaků doporučí jinak zdravému člověku užívat hromadu drahých vitamínů. „Toto se týká hlavně firem, které poskytují údajně bezplatné poradenství a pak člověku nabídnou zbytečně drahé přípravky,“ konstatuje Marek Lžičař.

Problém u potravinových doplňků, kam většina běžně prodávaných vitamínů patří, je podle něj ten, že nespadají pod registrační řízení Státního úřadu pro kontrolu léčiv. Jejich výrobce tedy nemusí nijak dokazovat, že přípravek obsahuje takové vitamíny a minerály, které jsou napsané na etiketě.

„I když se snažíme mít v lékárnách přípravky od důvěryhodných firem, které podstoupily i nějaké nezávislé testy ohledně obsahu jednotlivých látek, stále platí, že zajištěný obsah vitamínu je u těch přípravků, které jsou registrované jako léky,“ vysvětluje lékárník.

Obezřetně doporučuje přistupovat i k multivitaminovým tabletám, které často slibují obsah veškerých potřebných vitamínů a minerálů v jediné tabletě. „Některé studie dokazují, že není vždy zcela zajištěno dostatečné vstřebávání a rozpouštění a tedy plná využitelnost těchto látek,“ přibližuje svůj názor na tyto přípravky.

Jestli chcete opravdu štědrou úrodou, měli byste zvolit i správný substrát

To ale neznamená, že bychom měli užívat pouze přípravky obsahující jen jediný vitamín. „Je například prokázáno, že přípravky s vápníkem a dalšími stopovými prvky je dobré kombinovat s vitamínem D, který pomáhá jejich vstřebávání. U vitamínů ze skupiny B je zase dobré užívat je v co nejpřirozenější formě, osvědčené jsou třeba pivovarské kvasinky,“ vyjmenovává Marek Lžičař.

Všechny tyto prvky lze přijímat v dostatečném množství z v rámci pestrého jídelníčku. To se ale s postupujícím věkem může změnit. Starší lidé mívají potíže s přijímáním dostatečného množství tekutin i potravy obecně. Zejména ženy by pak měly sáhnout po doplňcích obsahujících právě vápník a vitamin D, protože jsou náchylnější k osteoporóze. U mnoha seniorů je také vhodné zařadit některý potravinový doplněk obsahující právě vitaminy skupiny B.

Tato doporučení platí pro zcela zdravé jedince. V případě, že vás trápí jakákoliv nemoc a berete pravidelně léky, je třeba užívání všech potravinových doplňků probrat nejprve s lékařem.

autor: ska
Spustit audio