Vyrazil tajně přes Gronsko. Miroslav Jakeš svou cestu už asi nikdy nezopakuje

25. listopad 2015

Na lyžích dobyl severní pól, potajmu přešel sám napříč Grónskem. Polárník Miroslav Jakeš nocoval v teplotách, na které už běžné teploměry nestačí.

Svou nejslavnější cestu už asi nikdy nezopakuje. Bez doprovodu a techniky před 19 lety přešel napříč Grónskem. Polárník Miroslav Jakeš také přiznal, že tehdy porušil řadu předpisů.

O tři roky později se totiž pokusil u polárního institutu získat vyjádření, zda by mu podobnou výpravu povolili. „Napsali, že sólové výpravy nepovolují. A v tom příslušném čase ani výpravy pro skupiny,“ svěřil se.

Čtyřiašedesátiletý cestovatel má na svém účtu několik rekordů a prvenství, která mu už nikdo z České republiky nevezme. Dorazil na lyžích na severní pól – a to nikoli jedenkrát. Jako první Čech zdolal v zimě 1986 sólově Aconcaguu a do ledových pustin míří přesto, že mu několikrát šlo o život.

Navštívil 40krát Špicberky, 25krát Grónsko, 18krát severní pól a 4krát Baffinův ostrov

Líčí, že na podobných výpravách je někdy kvůli energii potřeba pít i olej, aby měli lidé dostatek energie. Už proto, že správní polárníci podle Jaroše musí nést vše na zádech.

„To musí být čistý nansenovský styl, od pobřeží na pobřeží,“ říká s odvoláním na slavného norského polárníka Fridtjofa Nansena.

Jeho doménou jsou extrémní horské a polární výpravy. Vytvořil například československý zimní výškový rekord na svazích himálajské hory Cho Oyu

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.