VIDEO: Cimbálová muzika Ženičky z Hluku a ženský sbor Klebetnice

24. říjen 2017
Na moravskou notu

Červnový koncert Na živú notečku byl zcela mimořádný – pódium se totiž (až na jedinou výjimku) obešlo zcela bez mužů.

V poslední červnovou středu se speciál pořadu Na moravskou notu opět vydal mimo budovu Českého rozhlasu. Hosté osmnáctého koncertu cyklu Na živú notečku vystoupili v krásném prostředí Hlucké tvrze.

To však nebyla jediná zvláštnost červnové Notečky. Tou další je skutečnost, že na pódiu (krom jediné výjimky) stanuly samé ženy – což je přece jen méně obvyklé než muziky složené ze samých mužů. Vystoupila Cimbálová muzika Ženičky z Hluku a ženský sbor Klebetnice.

Ryze ženská Cimbálová muzika Ženičky vznikla v roce 2001 v Hluku jako vůbec první ženská cimbálová muzika na Slovácku. Repertoár kapely vychází především z lidových písní Dolňácka, Luhačovického Zálesí a Moravských Kopanic. Primáškou muziky je Kateřina Říhová, uměleckou vedoucí a zároveň autorkou většiny úprav je cimbalistka Marcela Trtková.

Za dobu svého působení muzika účinkovala na celé řadě významných folklorních akcí a na mnoha festivalech. Pořádá různé koncerty a tematické večery, doprovázela soutěže folklorních souborů, včetně přehlídky nejlepších dětských zpěváků ze Slovácka. Ženičky účinkovaly v České televizi v pořadech „Folklorika“, v TV Noe či v rádiu Proglas.

Ženičky pravidelně spolupracují s ženským pěveckým sborem Klebetnice. Sbor vznikl v roce 2000 a jeho vedoucí je rovněž Kateřina Říhová. Od té doby se Klebetnice zúčastnily mnoha folklorních i jiných kulturních a společenských akcí.

Pravidelně vystupují na hodech v Hluku, Dolňáckých slavnostech, Slavnostech vína v Uherském Hradišti, na výstavách, novoročních i vánočních koncertech, zúčastnily se Mezinárodního folklorního festivalu ve Strážnici a Frýdku Místku, na Myjavě, ve Starém Hrozenkově.

V roce 2004 natočila Cimbálová muzika Ženičky spolu s ženským pěveckým sborem Klebetnice CD „Už sa ně to stalo“, po deseti letech pak vydaly nosič druhý s názvem „Už sa ně to stalo zas“.

Jak se vyznala Marcela Trtková: „Doufáme, že naše hraní a CD bude dokladem pro naše děti a vnuky, jak se jejich maminky a babičky uměly bavit a jaké hodnoty vyznávaly. Protože hodnota lidové písně je pro nás nevyčíslitelná a radostné chvíle, které s ní zažíváme, jsou neopakovatelné“.

Během společného působení Ženiček a Klebetnic se narodilo v Ženičkách dvanáct dětí, v Klebetnicích pak dětí osmadvacet.

autoři: ska , Petr Mička