Cimbálová muzika dětského souboru Javorníček hrála Na živú notečku

24. říjen 2017
Na moravskou notu

Koncertní cyklus Na živú notečku úspěšně ukončil svou první sezónu a zahájil druhý rok své existence. Prvním letošním hostem byla cimbálová muzika souboru Javorníček.

I když venku řádí kruté mrazy, ve foyer budovy na Beethovenově bylo teplo, útulno a v poslední lednovou středu i veselo!

Půl hodiny po šesté odpolední se zde rozezněl další koncert z cyklu Na živú notečku. Tentokrát pozvání přijala cimbálová muzika souboru Javorníček. S celkem třinácti účinkujícími hudebníky je jednou z největších muzik, které cyklus zatím hostil a zároveň patří k nejmladším.

Brněnský dětský folklorní soubor Javorníček, v němž působí děti a mladí od čtyř do osmnácti let, datuje svůj vznik už rokem 1958, kdy se od dospělého souboru Vlajka Mládí oddělila dětská sekce nesoucí původně název Vlaječka a od roku 1969 pak současný název Javorníček.

Repertoár souboru zahrnuje zejména folklór Valašska, ale i Brněnska a Horácka. V hodinovém pořadu Na živú notečku vystoupí cimbálová muzika v tomto složení nástrojů: devatery housle, cimbál, violoncello, basa a příčná flétna. Všichni hudebníci zároveň zpívají.

Cyklus „Na živú notečku“ je koncertním speciálem pořadu Na moravskou notu a vystupují v něm mladé folklorní muziky a zpěváci. Koncerty připadají vždy na poslední středu v měsíci.

autor: ska

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.