Den melanomu s Českým rozhlasem Brno

24. duben 2017

Přijďte si nechat vyšetřit znaménka do Masarykova onkologického ústavu, my tam budeme taky.

Hned na dvou místech v Brně můžete zítra udělat něco pro své zdraví. Evropský den proti melanomu můžete oslavit tím, že si od odborníků necháte zkontrolovat mateřská znaménka. A Český rozhlas Brno bude u toho!

Přivítáme všechny, kdo přijdou v pondělí 24. dubna od 8:30 do 12 hodin do Bakešova pavilonu Masarykova onkologického ústavu na Žlutém kopci. Ústav otevře dvě ambulance, kde budou experti celé dopoledne znaménka zájemcům kontrolovat.

Tuto možnost se chystají využít i ředitel Českého rozhlasu Brno Jaromír Ostrý, šéf programu Jiří Kokmotos a herec a moderátor Zdeněk Junák. A na místě budou dodávat odvahu i dalším zájemcům a krátit jim čas při čekání v ambulanci.

Už pošesté se otevře také Stan proti melanomu přímo na brněnském Náměstí Svobody, kde budou ve stejný den odborníci prohlížet znaménka od 10 do 18 hodin. Lidé s rizikovými znaménky pak budou odesláni k odstranění znamének právě do Masarykova onkologického ústavu.

Proč si vlastně znaménka nechat kontrolovat? Melanom je relativně vzácným zhoubným nádorem, tvoří pouze 5 - 7 % zhoubných kožních nádorů. Zároveň je ale velice nebezpečný. Představuje totiž 65% příčin úmrtí na kožní choroby.

Melanom

Od roku 1950 je celosvětově pozorován prudký nárůst jeho výskytu. Do puberty je vznik melanomu velice vzácný. V posledních letech lékaři sledují posun věkové hranice tohoto onemocnění. Dříve byl běžně diagnostikován až mezi 60. a 70. rokem, nyní je to mezi 30. a 40. rokem a v 60 letech věku. U žen mezi 20. a 30. rokem je melanom nejčastějším zhoubným nádorem.

autor: ska

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.