Do tohoto studia uvidí posluchači Českého rozhlasu Zlín. Jak vznikalo?

17. říjen 2017

K příspěvkům do společného vysílání s Brnem stačilo zlínským rozhlasákům jedno studio. Pro samostatnou stanici ale bylo potřeba vytvořit studio druhé. Jak vznikalo a kde se vlastně ve vile Jana Antonína Bati vzalo?

Tam, kde ještě před pár týdny byla úplně obyčejná kancelář s výhledem do vysílacího studia zlínského studia Českého rozhlasu Brno, je dnes nové vysílací studio Českého rozhlasu Zlín.

Řemeslníci a technici odvedli hromadu práce na tom, aby v běžné místnosti vytvořili prostor, který bude vyhovovat přísným podmínkám pro rozhlasové vysílání.

„Vzhledem k tomu, že Český rozhlas Zlín bude odbavovat své vysílání živě, musí se tomu uzpůsobit nábytek, projektant musí navrhnout odpovídající akustiku a my musíme připravit kabeláž a technologie, které umožní jednoduchou obsluhu,“ vysvětluje technik Českého rozhlasu Jan Městka.

Jeho tým v uplynulých pěti letech přestavěl nebo z nuly vytvořil čtyřicítku studií po celé České republice. Vzhledem k tomu, že v historické vile Jana Antonína Bati ve Zlíně není možné provádět bez požehnání památkářů žádné stavební úpravy, museli nové studio vytvořit bez nich.

„Naštěstí prostor, kde studio vznikalo, žádné takové úpravy nepotřeboval. Akustické úpravy se hodně podobají stavbě sádrokartonových stěn, jen rošt není hliníkový, ale dřevěný,“ doplňuje. Takto vzniklé dutiny pak vyplnil speciální materiál, který studio odhluční.

Nové studio si budou moci posluchači prohlédnout i v živém vysílání. Český rozhlas Zlín začne vysílat 1. listopadu v 11 hodin a od tohoto momentu uvidí posluchači i přímo do studia prostřednictvím webové kamery.

Ze studia se bude vysílat ranní pořad Dobré ráno, Moravo, odpolední Rendez-vous, Den ve Zlínském kraji i některá vydání Apetýtu. Do spuštění samostatných webových stránek zlínského rozhlasu vás o všech novinkách okolo nové stanice budeme informovat na stránkách Českého rozhlasu Brno.

autoři: Saskia Mišová , ska
Spustit audio