Dvoje varhany, jeden koncert. Varhaník v Norsku a varhaník v Brně hráli společně

15. červen 2016

Slyšet hrát dvoje varhany společně? Fyzicky je to nemožné. S jedinou výjimkou – a tou je středeční koncert, který si můžete pustit se zvukem i obrazem na YouTube.

Tento unikátní koncert můžete sledovat i vy prostřednictvím YouTube kanálu Koncerty Českého rozhlasu. Hlavní zásluhu na uskutečnění koncertu má sdružení CESNET, které spojení mezi Brnem a Trondheimem zajistilo.

„Přenos proběhne pomocí zařízení 4K Gateway, které využívá technologii patentovanou naším sdružením. Jedinečné technické řešení synchronizace obrazových kanálů umožňuje minimální přidané zpoždění v řádu milisekund,“ uvedl před koncertem za CESNET Sven Ubik.

Oba varhaníci zahráli celkem čtyři skladby složené nebo upravené pro dvoje varhany. Na české straně vystoupil přední český varhaník, klavírista a cembalista Jaroslav Tůma. Hrál bude na varhany v brněnském jezuitském kostele Nanebevzetí Panny Marie.

V sále Hudební fakulty univerzity v Trondheimu se k němu připojil norský cembalista, varhaník a skladatel Jon M. Skogstad. První část půlhodinového koncertu byla přenášena na mezinárodní konferenci Terena Networking Conference v Praze.

CESNET koncert organizoval ve spolupráci s HAMU v Praze, Univerzitou v Trondheimu, Českým rozhlasem, norskou akademickou sítí UNINETT a evropskou sítí GÉANT.

autor: ska

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.