Ohrožuje vás astma? Brněnský rozhlas nabídne odpovědi

20. květen 2015

Víte, co vlastně dýcháte? A jak vám fungují plíce? Český rozhlas Brno ve středu 20. května věnuje podstatnou část vysílání právě dýchání a problémům s ním spojeným. A nejen vysílání – zájemci se budou moci o zdravotním stavu svých plic přesvědčit i přímo ve foyer brněnského studia, a to od 15 do 17 hodin.

Rozhlasová pouť za čistotou vzduchu a stavem našich plic začne hned ráno, kdy se posluchačů i osobností budeme ptát, jak se jim dýchá a kam vyráží za čerstvým vzduchem.

Hana Ondryášová prozradí, kteří slavní lidé se potýkali s astmatem – a že to nebyl jen třeba Vladimír Menšík, který neváhal své „dýchátko“ použít i ve slavném duetu s Waldemarem Matuškou Chytnem druhej dech. Reportérka Martina Pelcová zase přiblíží situaci s astmatem na Moravě – včetně toho, kolik lidí možná podobné dýchací problémy má, avšak vůbec o jejich závažnosti netuší.

Tématu zůstane brněnský rozhlas věrný po celý den – v odpoledním vysílání se bude věnovat čistotě vzduchu a jeho vlivu na zdraví, navíc například zavede posluchače do Císařské jeskyně v Moravském krasu, kde si děti při speleoterapii zlepšují zdraví. Dozvíte se o příznacích astmatu, jeho možné léčbě i vzniku choroby.

A odpoledne v 15. hodin vypukne to hlavní: přímo v přízemí brněnského sídla Českého rozhlasu (Beethovenova 4) zasednou odborníci z České iniciativy pro astma a budou zájemcům měřit jejich plicní funkce, odpovídat jim na dotazy a informovat o nemoci, její prevenci i léčbě. Připraveni budou lékaři Bronislava Novotná, Eva Ohnútková a Dagmar Kindlová.

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.