Podívejte se na koncert Cimbálové muziky Ohnica

24. říjen 2017
Na moravskou notu

Poslední červnová středa v Českém rozhlasu Brno opět patřila folklórní hudbě. Už šestý koncert cyklu „Na živú notečku“ se vrátil do foyer budovy rozhlasu na Beethovenově 4 v Brně.

Jaký by to byl konec měsíce bez další „Živé notečky“? Jako šestý host speciálu pořadu „Na moravskou notu“ vystoupila Cimbálová muzika Ohnica z Uherského Hradiště.

Hlediště bylo na středeční koncert vyprodané, ale všichni milovníci folklóru si jej mohli živě poslechnout ve vysílání Českého rozhlasu Brno nebo ho sledovat i s obrazem na YouTube. Zde se nyní můžete podívat i na video celého koncertu.

Cimbálová muzika Ohnica má své počátky na přelomu let 2005 a 2006, kdy vznikla jako účelové seskupení pro absolventský koncert. Hudebníci se po něm ale rozhodli, že budou ve společném vystupování pokračovat.

V prvních letech spolupracovala muzika s Folklórním souborem Handrlák, v roce 2008 se ale osamostatnila a vrhla se na vlastní hudební dráhu pod názvem Ohnica.

Repertoár souboru zahrnuje zejména hudbu z oblasti hradišťského Dolňácka, celého Slovácka, ale nebrání se ani jiným regionům.

V posledních letech Ohnica úzce spolupracuje s folklorním souborem Cifra, ale doprovází i další soubory z Uherského Hradiště a okolí.

Cimbálová muzika Ohnica

Ve středu vystoupila ve složení: Jan Mudrák (primáš/housle), Vladislav Ilík (housle), Štěpán Mudrák (housle), Pavel Jurečka (housle), Jan Bičan (klarinet, flétny), Petr Vlachynský (viola), Martin Pěcha (viola), Martin Lesa (kontrabas), Jan Vaňhara (kontrabas), Jan Káčer (cimbál/umělecký vedoucí).

Cyklus „Na živú notečku“ je koncertním speciálem pořadu „Na moravskou notu“ a vystupují v něm mladé folklorní muziky a zpěváci. Koncerty připadají vždy na poslední středu v měsíci, ten červencový se tedy odehraje 27. července.

autor: ska

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.