Přijďte na Světový den astmatu do Českého rozhlasu Brno

22. květen 2017

Astmatem trpí víc než třetina lidí na celém světě. Onemocnět jím můžete i po šedesátce. Pokud se vás astma týká nebo vás zajímá, přijďte ve středu 24. května odpoledne do budovy Českého rozhlasu Brno na Den astmatu.

Pískání v průduškách, tlak na hrudníku i pocit, že při námaze nemůžete pořádně dýchat. To všechno může znamenat, že trpíte astmatem. Podobně jako 300 milionů lidí na světě nebo půl milionu lidí v České republice (ale spíš 750 tisíc podle odhadů odborníků).

Na Světovém dni astmatu, který se odehraje v budově Českého rozhlasu Brno, budou o této velmi časté nemoci mluvit odborníci z Iniciativy pro astma. Návštěvníci se dozvědí všechno o příčinách, odhalování i léčbě astmatu a alergických nemocí. Zároveň jim odborníci od 15 do 17 hodin nabízí zdarma změření a zhodnocení jejich plicní funkce.

Astma zdaleka totiž není nemocí, kterou lékaři odhalí už v dětství. „Okolo osmi procent astmatiků onemocní po 65. roce věku. Pak je ještě speciální druh astmatu, který se projeví mezi dvacátým a třicátým rokem a je způsobeno citlivostí na aspirin a ibuprofen,“ upozornila Bronislava Novotná z alergologické ambulance Interní gastroenterologické kliniky Fakultní nemocnice Brno. Takové astma postihuje dokonce až 27 procent všech astmatiků.

Někteří lidé astmatem onemocní kvůli své práci. „Takzvaným profesním astmatem často trpí například pekaři. Po určité době v pekárně se u nich projeví alergie na mouku. I když potom z prostředí odejdou, astma jim zůstane, jen jej spustí jiné podněty,“ přiblížila lékařka.

Ve foyer budovy Českého rozhlasu Brno na Beethovenově 4 budou se zájemci o astmatu mluvit Bronislava Novotná, Eva Ohnútková, Dagmar Kindlová a Ondřej Rybníček.

autor: ska

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.