S Českým rozhlasem Brno po Moravských vinařských stezkách

30. květen 2014

Tradičně na červen pro vás plánujeme rozhlasový výlet na kole. I letos vás čeká poznávání krásných míst a objevování vinařských tradic.

Jak jistě víte, místo startu výletu je putovní a nachází se každým rokem na Moravských vinařských stezkách. Cyklovýlet je vždy připraven na vyznačené trase se zastávkovými místy u vinařů, v památkových objektech a dalších výjimečných bodech. Organizaci cyklovýletu vždy připravujeme společně s Nadací Partnerství.

Letos se startuje 9. června z Mikulova a trasa vede do Rakouska. Kompletní okruh bude vyznačen mezi Mikulovem, Galgenbergem, Novým Přerovem, Dolními Dunajovicemi a Mikulovem v délce cca 47 km. Připravena bude i zkrácená rodinná trasa v délce cca 30 km.

Registrace cyklovýletu je 9. 6. od 9 do 11 hodin na náměstí v Mikulově. Slavnostní uvítání a otevření trasy je od 10:00. Každý účastník obdrží mapku trasy s legendou a může si zakoupit soutěžní kupón se skleničkou. Soutěžní kupón bude možné odevzdat v cíli opět na náměstí v Mikulově od 14:00 do 18:00.
O dva dny později - 11. 6 - proběhne ve vysílání Českého rozhlasu Brno vyhlášení 25 hodnotných cen. Hlavní cenou je trekové kolo. Kromě toho budou rozdány batohy, přílby, dresy, cyklolékárny a další bohaté sady cyklopříslušenství, CD a DVD. Všechny výherce oznámíme i na tomto místě.

Cyklovýlet je součástí seriálu akcí na Moravských vinařských stezkách s názvem KRAJEM VÍNA 2012. Zúčastněte se alespoň tří akcí seriálu a vyhrajte kolo Amulet, cyklodresy vinařských stezek ATEX nebo cykloturistické mapy pro navigaci SmartMaps. Více seriálu na www.vinarske.stezky.cz. Cyklovýlet je pořádán v rámci projektu Zažít kraj vína a památek na kole, který podpořila Evropská unie z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Doprovodný program v cíli na náměstí v Mikulově, volně přístupný účastníkům výletu i všem návštěvníkům:
Od 14:00 Partnerská města baví Mikulov (vystoupení hostů z Galanty, Šumperka i z domácího Mikulova) – živá hudba, regionální speciality, otevřené památky.
Degustační přehlídky vín, na místě také nealko a další občerstvení.

Pro účastníky z Brna a dalších směrů posílily České dráhy tyto vlaky:
R 805 Brno hl.n. odj. 8:36 - Břeclav příj. 9:21 na kapacitu 74 kol
Os 4508 Břeclav odj. 9:31 - Mikulov na M. příj. 10:01 na kapacitu 62 kol
Os 4523 Mikulov na M. odj. 18:02 - Břeclav příj. 18:30 na kapacitu 70 kol
R 812 Břeclav odj. 18:38 - Brno hl.n. 19:24 na kapacitu 74 kol

Uvedená kapacita ve vlacích je určena i pro širokou veřejnost, cestující s rezervacemi pro jízdní kola mají přednost.
Všechny další informace včetně přesné mapy výletu získáte přímo na startu 9.června v Mikulově. Těšíme se na viděnou.

autor: Marek Zouhar
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.