VIDEO: Cimbálová muzika Stanislava Gabriela z Babic

26. říjen 2017
Na moravskou notu

Další cestu za posluchači má za sebou pořad Na živú notečku. Tentokrát jsme se za vámi vypravili do Babic u Uherského Hradiště, kde vystoupila místní cimbálová muzika.

Desátá letošní „Notečka“ se ohlásila v poslední říjnovou středu z Babic u Uherského Hradiště. V tamějším kulturním domě vystoupila v Babicích domácí Cimbálová muzika Stanislava Gabriela.

Muzika od svého založení v roce 1992 prošla výrazným hudebním vývojem. Od skromnější sestavy hudecké se postupně vyprofilovala mezi nejvýraznější a nejosobitější cimbálové muziky nejen na rodném Uherskohradišťsku. V současnosti čítá devět výborných instrumentalistů, kteří tvoří kompaktní soubor vyznačující se dokonalou sehraností, invencí a energičností.

Svým nezaměnitelným muzikantským projevem kapela reprezentuje region uherskohradišťského Dolňácka nejen na domácích scénách, ale i v zahraničí, kde moravská lidová hudba nachází a oslovuje nové posluchače.

Za dobu svého působení vydala muzika pět profilových nosičů a na dalších několika se podílela, co by hostující nebo doprovodná kapela pěveckých těles či sólových interpretů.

V roce 2006 byla Cimbálová muzika Stanislava Gabriela oceněna titulem „Laureát Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice 2006“ a v dubnu 2007 získala ocenění „FOSKAR 2006“.

Uměleckým vedoucím a primášem kapely je Stanislav Gabriel mladší. Kmenovými sólisty jsou Tereza Habartová a Stanislav Gabriel starší.

Muzika pravidelně spolupracuje také s ženským sborečkem Kalinka z Babic. Všechny tyto interprety můžete slyšet ve středečním koncertním speciálu pořadu Na moravskou notu – Na živú notečku z Babic.

autoři: ska , Petr Mička

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.