VIDEO: Horňácká cimbálová muzika Petra Galečky

24. říjen 2017
Na moravskou notu

Prostředek prázdnin zazněl Na živú notečku horňáckým folklorem.

Zpátky do chladivého foyer budovy na Beethovenově ulici v Brně se vrátil červencový koncert Na živú notečku. I tentokrát bylo hudebníků plné podium, protože společně s Horňáckou cimbálovou muzikou Petra Galečky vstoupil i Sboreček žen z Lipova.

Horňácká cimbálová muzika Petra Galečky z Lipova patří mezi výrazné interprety hudebního folkloru na Horňácku v podhůří Bílých Karpat. Muzika vznikla v roce 1993, kdy úzce spolupracovala s folklorním souborem Lipovjan.

Po několika letech začala kapela působit jako samostatné hudební těleso, které spolupracuje s vybranými horňáckými sólisty a sbory, nejintenzivněji pak se Sborečkem žen z Lipova. Za dobu své existence natočila několik CD. Ve svém repertoáru zpracovává především materiál rodného Horňácka.

Pravidelně se účastní regionálního festivalu Horňácké slavnosti, Ozvěny Horňácka, ale i dalších mnoha folklorních či kulturních akcí v regionu. Posluchačům je však dobře známa po celém Slovácku, ba i daleko za jeho hranicemi. Uměleckým vedoucím a zároveň primášem muziky je Petr Galečka.

Sboreček žen z Lipova je neprofesionálním pěveckým kolektivem, který na folklorní scéně působí od roku 1995. Ve spolupráci s Horňáckou cimbálovou muzikou Petra Galečky zpracovává a prezentuje hudební folklor horňáckého regionu, a to jak účastí na nejrůznějších folklorních akcích, festivalech či vlastních koncertech, tak též na hudebních nosičích. Kromě pěvecké činnosti je výrazným zájmem členek Sborečku také šití a vyšívání tradičního horňáckého kroje.

autor: Petr Mička

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.