Zpěváček Moravy a Slezska 2015 určil celostátní finalisty

10. červen 2015

Zemské finále celostátní soutěže Zpěváček 2015 proběhlo 7. června v uherskohradišťském sále Reduta. Z 25 účastníků vybrala sedmičlenná odborná porota pod vedením Jana Rokyty ml. 10 postupujících do celostátního finále, které se uskuteční ve dnech 3. a 4. října.

Tříhodinový soutěžní maratón měl vysokou úroveň, protože soutěžící zpěváčci ve věku 10 až 16 let byli elitním výběrem z regionálních kol Moravy a Slezska.

Doprovodné těleso, Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů, neponechal nic náhodě a pro soutěžní písně připravil speciální aranžmá a s dětmi je nacvičil. A poněvadž celou soutěž zaznamenával pořadatel soutěže, Český rozhlas Brno, budou nahrávky využity v pořadech Na moravskou notu a tím zpřístupněny všem zájemcům o špičkovou regionální zpěvnost.

Atmosféra při soutěži byla krásná, publikum fandilo všem dětem bez rozdílu a moderátorka Petra Eliášová vlídným a vtipným úvodním rozhovorem pomáhala každému soutěžícímu zbavit se ostychu.

Porota v čele s hudebníkem a rozhlasovým redaktorem Janem Rokytou ml. neměla jednoduchou úlohu, ale po pečlivém zvážení vybrala nakonec těchto deset zpěváčků pro postup do celostátního finále: Barboru Lošťákovou z Bílovic nad Svitavou, Veroniku Kachlovou z Bohumína, Ewu Kurek z Jablunkova, Barboru Larischovou z Opavy, Kateřinu Vrzalovou z Velké Bíteše, Hanu Františákovou z Frýdku-Místku, Štěpána Pospíšila z Janové, Elišku Minksovou z Frýdku – Místku, Nikol Martincovou z Hovězí a Františka Polácha z Hranic-Drahotuší.

Závěrečným koncertem před vyhlášením postupujících BROLN stvrdil výbornou atmosféru celé soutěže a dlouhotrvající potlesky patřily nakonec všem – jak zúčastněným dětem, tak i sólistům orchestru. Akce, kterou pořádal Český rozhlas Brno ve spolupráci s BROLNem a Klubem kultury v Uherském Hradišti a podpořil ji Zlínský kraj a Magistrát města Brna, se vydařila a doufejme, že tento počin začal novou éru prestižní celostátní soutěže.

Zpracované záznamy ze soutěže budou prezentovány během následujících týdnů v pořadu Na moravskou notu.

Čtěte také

autor: Jiří Plocek

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.