Zpěváček Moravy a Slezska 2015 v Uherském Hradišti

10. červen 2015

Zemské finále celostátní soutěže dětských interpretů lidové písně Zpěváček se uskuteční v sále uherskohradišťské Reduty v neděli 7. června od 11 hodin. Vítězové tohoto kola vystoupí na podzim na celostátní finálové přehlídce 21. ročníku této prestižní soutěže.

Pořadateli zemského kola celostátní soutěže Zpěváček jsou Český rozhlas Brno a Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů ve spolupráci s Klubem kultury v Uherském Hradišti. Záštitu nad soutěží převzal hejtman Zlínského kraje MVDr. Stanislav Mišák a kraj také podpoří akci finančně. Další podporu poskytuje dále statutární město Brno a organizačně se na něm podílí Společnost pro lidové tradice Jihomoravského kraje.

Soutěž Zpěváček se koná letos již po jedenadvacáté, avšak zemské kolo moravskoslezské proběhne poprvé. Je prvním krokem k ještě většímu zviditelnění a další proměně prestižní soutěže po dvou dekádách existence. Český rozhlas Brno, který se ujal letos organizace zemského kola, navazuje na legendární rozhlasové přehlídky Děti a píseň, které byly po dlouhá léta významným polem, na němž se už v raném věku objevilo mnoho pozdějších známých zpěváků lidových písní.

Celostátně nejznámější soutěž dětských zpěváků lidových písní

Vzájemné porovnání talentů z různých míst Moravy a Slezska napomáhá rozvoji regionální zpěvnosti, neboť již staré latinské přísloví praví, že „příklady táhnou“. Ze základních podmínek soutěže uveďme, že se mohou zúčastnit děti ve věku od 10 do 16 let. Rozhodující je věk k datu konání přehlídky. Každý interpret přednese dvě písně. Jedenkrát zpěv à capella, jedenkrát s doprovodem muziky.

Děti, které letos postoupily z regionálních kol soutěže do Uherského Hradiště, bude doprovázet Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů pod vedením Františka Černého. Soutěžní vystoupení zaznamená Český rozhlas Brno, který nejlepší nahrávky využije ve svém vysílání v pořadu Na moravskou notu a v dalších.

Vlastní soutěž začíná 7. června 2015 v 11 hodin v sále Reduta v Uherském Hradišti. Vyhlášení vítězů a finálový hudební blok se odehraje od 15 hodin.

Čtěte také

autor: Jiří Plocek

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.