Agatha Christieová

24. září 2010

K jejímu jménu patří již zcela neodmyslitelně přídomek "první dáma zločinu" či "královna detektivek". Je to spisovatelka, jejíž jméno znají i ti, kteří detektivní žánr nemilují, po Shakespearovi je nejpřekládanějším anglickým autorem a nejhranějším dramatikem. Od roku 1920 se prodala více než miliarda výtisků jejích knih. Agatha Christieová se dočkala slávy, vysokých příjmů i proslulosti, přesto si však do formulářů v kolonce povolání vždy psala: "žena v domácnosti".

Agatha May Clarissa Millerová, tak znělo její celé jméno, se narodila 15. září 1890 v Ashfieldu, v přímořském letovisku Torquay v Anglii jako nejmladší ze 3 dětí do poměrně slušně zajištěné, konzervativní rodiny. Otec, Frederick Miller, byl původem Američan. Až teprve jeho smrt přivedla rodinu do tísnivé finanční situace, ale ne natolik tísnivé, aby nemohli vést ještě poměrně pohodlný život. Nebyl to však dřívější blahobyt.

Logo

Agatha nikdy nechodila do anglické školy. To zanechalo jisté následky, neboť po celý život se potýká s problémy s pravopisem. Vzdělání jí však upřeno nebylo. Nejdříve se jí věnovali rodiče, pak domácí učitelé a určitou dobu navštěvovala školu ve Francii. Už odmala ji bavily matematické hádanky. Projevovala také dobrou představivost. Dokázala si dlouhé hodiny hrát i s imaginárními hračkami a kamarády.

Hrála velmi dobře na klavír. Uvažovala dokonce stát se profesionální klavíristkou, byla však velká trémistka, a tak se tohoto cíle musela vzdát. (Skládala dokonce hudbu.) Věnovala se též zpěvu, na hodiny chodila ještě i v dospělém věku. Ráda hrála ochotnické divadlo.

K psaní ji přivedla matka, když se jednou zotavovala z chřipky a musela trávit čas v posteli. Navrhla jí, ať napíše povídku, tak jak její sestra. Její sestře totiž tou dobou vyšlo několik drobných povídek v několika časopisech.

A tak Agatha začala psát, pro zábavu. Své povídky posílala do různých časopisů pod pseudonymem Mack Miller, později Nathaniel Miller (po dědečkovi).

Roku 1914 se vdala za o rok staršího plukovníka Archibalda Christieho, který za 1. světové války působil ve vojsku jako pilot. Ona sama během války působila v Torquay v nemocnici nejprve jako dobrovolná ošetřovatelka, později pracovala v lékárně. Znalosti z tohoto prostředí se jí pak hodily při psaní.

Po válce (r. 1919) se jí narodila dcera Rosalind. O rok později Agathě vyšel první detektivní román Záhada na zámku Styles, kde již představila svého Hercula Poirota. Původně chtěla psát pod pseudonymem (Martin West nebo Mostyn Grey), ale vydavatel ji přemluvil, že jméno Agatha je přeci tak neobyčejné.

Archie po skončení války odešel z vojska a začal se věnovat finančnictví. Dostalo se mu od přítele nabídky, aby s ním vyrazil na "cestu kolem světa" coby jeho finanční poradce, neboť byl pověřen zajištěním příprav výstavy Britského impéria. Pozvání platilo i pro manželku. Nabídku tedy přijali. Navštívili jižní Afriku, Austrálii, Nový Zéland, Kanadu a USA. Cesta trvala rok. Přinesla jim mnoho zážitků, ale i finanční starosti, a tak Agathě nezbylo než také pomoci rodinnému rozpočtu a začít psát.

Její kniha z roku 1926 Vražda Rogera Ackeroyda jí přinesla nejen potřebné finance, ale už i skutečnou popularitu. Zdálo se, že vše se zlepšuje.

Téhož roku jí však zemřela matka. Agatha se musela věnovat likvidaci pozůstalosti. Byla z toho vyčerpaná a popadaly ji tehdy zvláštní duševní stavy. Manžel ji navíc požádal o rozvod, že se zamiloval do jiné ženy. Tyto všechny okolnosti se tak zřejmě staly příčinou jejího záhadného zmizení, kdy ji až po 10 dnech nalezli v hotelu Hydropathic v městě Harrowgate. Tvrdila, že si nic nepamatuje, že ji zřejmě postihla amnézie. Už nejspíš navždy zůstane tato její životní epizoda zahalena rouškou tajemství, neboť Agatha Christieová se k tomu nikdy již přesněji nevyjádřila. Ve svém vlastním životopise tuto událost ani nezmiňuje.

Po rozvodu roku 1928 a když dcera Rosalind nastoupila na internátní školu, se Agatha vydala na svou vysněnou cestu Orient Expressem do Bagdadu. Anglickými archeology byla pozvána i do města Uru, kde právě probíhaly hlavní vykopávky. Strávila jistý čas u rodiny archeologa Leonarda Wooleyho. Sblížila se s jeho ženou a návštěvu po roce opakovala. Při té příležitosti se seznámila s jejich asistentem Maxem Mallowanem.

Byl o 14 let mladší než ona, a tak sama nejprve váhala, zda jeho žádost o ruku pak r. 1930 má přijmout či ne. Ale oba se k sobě velmi dobře hodili, rozuměli si a jejich manželství bylo spokojené. Vydrželo téměř padesát let. Sama Agatha Christieová si pak z toho dělala legraci a novinářům říkala: "Archeolog je ten nejlepší manžel, jakého žena může mít. Neboť čím je starší, tím je pro něj zajímavější."

Agatha Christieová napsala kolem 80 detektivních románů a povídkových knížek. Jejich nejznámějšími představiteli jsou Hercule Poirot a slečna Marpleová. Kromě toho je autorkou i 21 her. Z nich nejpozoruhodnější je snad novela Tři slepé myši, která vznikla původně r. 1948 jako rozhlasová hra. Agatha Christieová ji pak přepracovala na hru divadelní, s pozměněným názvem Past na myši. Ta měla v Londýně premiéru 25. listopadu 1952 a je hrána nepřetržitě dodnes. Mnohá její díla byla zfilmována.

Z jejího pera vzešly ale i 2 sbírky básní, 6 romantických románů, které vydala pod pseudonymem Mary Westmacott, a další 4 knihy, dvě z nich pod jménem Agatha Christie Mallowanová.

Agatha Christie Mallowanová byla v roce 1956 (stejně jako o 8 let dříve její manžel) jmenována Komandérem britského impéria. V roce 1971 jí pak královna Alžběta II. udělila titul "Dáma britského impéria". Agatha Christieová zemřela Wallingfordu 12. ledna 1976 ve věku 85 let.

autor: jt
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.