Pečený cheesecake s ricottou a ovocem

Recept z Apetýtu s Věrou Hotařovou ve čtvrtek 26. ledna.

Suroviny:
50 g rozpuštěného másla, 150 g cereálních sušenek, 500 g sýru ricotta, 200 g zakysané smetany, 3 vejce, 1 lžíce medu, 175 g moučkového cukru, 2 lžičky vanilkového extraktu, 275 g čerstvého (mraženého) ovoce (maliny, borůvky, jahody), kůra z jednoho citrónu

Postup:
Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Klasickou dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem. Sušenky rozemelte najemno, smíchejte s rozehřátým máslem, rozprostřete na dno formy a umačkejte. Ricottu, zakysanou smetanu, vejce, cukr, med, citrónovou kůru a vanilkový extrakt (nebo dřeň z vanilkového lusku) rozmíchejte ručním mixérem dohladka. Vidličkou rozmačkejte 100 g ovoce a vmíchejte ho do směsi.
Poté směs vlijte do formy na sušenkový základ tak, aby vytvořila rovnou vrstvu. Dejte do rozehřáté trouby a pečte 40 – 45 minut, dokud cheesecake lehce nezezlátne. Po vyjmutí z trouby zakryjte fólií a na teplém místě nechte zchladnout. Poté vložte do ledničky a nechejte ho v ní do druhého dne.
Nožem objeďte okraje formy a cheesaceke vyjměte. Posypte zbývajícím ovocem a moučkovým cukrem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.