Telecí líčka a Báč s jablky

Dva recepty z Apetýtu s Věrou Hotařovou z úterý 28. února.

Telecí líčka na červeném víně s jemným bramborovým pyré

Suroviny:
1 kg telecích líček (nebo loupané plece), rostlinný olej, 300 - 400 g kořenové zeleniny, 2 cibule, červené víno, vývar (na omáčku), žampiony, zelená petrželka
Na pyré: 1 kg brambor, smetana, máslo, sůl, pepř, muškátový květ

Postup:
Kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme, část si necháme stranou na oblohu. Maso na pánvi z obou stran zprudka opečeme, aby se zatáhlo. Osolíme, opepříme a s kořenovou zeleninou, cibulí a vínem na malém plameni dusíme doměkka (asi 90 minut). Šťávu z masa slijeme na pánev, přidáme vývar a kousek másla. Nesmí se vařit, jen ohřívat!
Na oblohu orestujeme pokrájené žampiony se zbylou kořenovou zeleninou a doplníme petrželkou
Uvaříme brambory, v hrnci je důkladně rozšťoucháme. Ohřejeme smetanu a rozehřejeme máslo. Obé pomalu přidáváme do brambor.
Na závěr lehce dochutíme trochou muškátového květu a mixérem vyšleháme, aby bylo pyré opravdu jemné. Nakonec dáme vše na talíř, posypeme orestovanou zeleninou a zalijeme omáčkou.

Báč s jablky

Suroviny:
1 kg brambor, 250 ml zákysu (nebo mléka), 200 g hladké mouky, 1 vejce. 125 g sádla na vymazání plechu, špetka soli, 5 středně velkých jablek

Postup:
Syrové brambory oškrábeme, omyjeme a najemno nastrouháme. Necháme ustát a slijeme přebytečnou vodu, přidáme zákys nebo mléko, mouku, vejce, sůl a vymícháme řidší těsto, které nalijeme na hlubší sádlem vymazaný plech. Jablka oloupeme, nakrájíme na kousky a klademe na těsto. Dáme do vyhřáté trouby a při teplotě 150-170 stupňů Celsia pečeme tak dlouho, dokud báč nedostane nazlátlou barvu. Hotový báč pokrájíme a podáváme teplý s mlékem nebo zákysem. Chutná dobře i studený.