Vrstvená bábovka s tvarohem
Recept z pátečního Apetýtu s Marcelou Vandrovou od posluchačky Anny.
Ingredience:
těsto: 300 g polohrubé mouky, 150 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 120 g rozpuštěného másla, 2 lžičky prášku do pečiva, 300 ml mléka
tvaroh: 250 g tvarohu, 100 ml smetany nebo mléka, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 1 vanilkový cukr, cukr krupice dle chuti
dále: čerstvé meruňky nebo meruňkový kompot, 1-2 lžíce kakaového prášku, 2 lžíce smetany nebo mléka
Postup:
Nejdříve připravíme tvarohovou náplň důkladným vymícháním všech surovin.Potom stejným způsobem připravíme těsto. Jednu třetinu těsta odlijeme do jiné misky, obarvíme kakaem a vmícháme 2 lžíce smetany nebo mléka.
Do vymazané a vysypané formy nalijeme nejdřív polovinu světlého těsta, pak polovinu tmavého těsta a na ně všechen tvaroh. Na tvaroh naskládáme půlky meruněk a zakryjeme zbytkem hnědého těsta. Nakonec přidáme zbytek světlého těsta a formu vložíme do trouby vyhřáté na 175°C. Pečeme asi 60 minut, zkoušíme špejlí.
Upečenou bábovku necháme ve formě vychladnout, až potom vyklopíme. (Na vejce jsme nezapomněli, opravdu tam žádné nepatří).
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.