Křupavý dort z brambor

Recept na netradiční dobrotu nabídla Věra Hotařová v Apetýtu ve čtvrtek 7. března.

Suroviny (na 4 porce):
200 g mraženého hrášku, 500 g brambor, 2 mladé pórky, 200 g ovčího sýra, 400 g tvrdých rajčat, 5 lžic slunečnicového oleje, 5 vajec, 1 až 2 lžíce minerálky, sůl, pepř, kajenský pepř, 1 lžíce nadrobno nasekané petrželky, olej

Příprava:
Hrášek necháme krátce rozmrazit. Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na tenké plátky a papírovou utěrkou osušíme, aby se při pečení rychleji vytvořila propečená kůrčička a také dort pak bude křupavější.

Pórek očistíme, opereme a nakrájíme na silná kolečka. Sýr necháme okapat a pokrájíme na kostky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Na velké pánvi rozpálíme olej. Hrášek, brambory a pórek opékáme za občasného míchání asi 10 minut. Přidáme polovinu sýra a vše promícháme. Zbylý sýr a rajčata poklademe navrch.

Vejce rozkvedláme s minerálkou, trochou soli a pepře, špetkou kajenského pepře a petrželkou. Vaječnou masu nalijeme na brambory se zeleninou a na mírném ohni necháme asi 10 minut ztuhnout. Jakmile je spodní strana tuhá, pokrm pomocí talíře obrátíme a pečeme po druhé straně dalších 5 minut.

Tortillu nakrájíme na dortové kousky a horkou podáváme.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.