Vepřová panenka na rebarboře
Chutný recept z Apetýtu, kterým v pátek 24. května provázela Věra Hotařová.
Suroviny na 4 porce:
1 větší hrst šalvěje, 2 oloupané stroužky česneku, olivový olej na marinování masa, 2 vepřové panenky, sůl na dochucení, 10 plátků slaniny, 12 stvolů rebarbory
Příprava
Většinu šalvěje rozdrťte s česnekem, promíchejte s olejem a směsí potřete panenky. Nechte asi hodinu marinovat.
Troubu předehřejte na 220 stupňů. Maso lehce osolte a omotejte plátky slaniny. Stonky rebarbory oloupejte, vyložte jimi dno pekáče a položte na ně maso. Polijte zbylou marinádou, posypte zbytkem šalvěje a zakápněte olejem. Přikryjte navlhčeným zmačkaným pečicím papírem, vmáčknete ho až ke stěnám pekáče.
Pečte čtvrt hodiny přikryté a potem stejnou dobu odkryté. Vyjměte z trouby a nechte chvíli odpočívat. Pak nakrájejte na šikmé plátky a podávejte s opékanými nebo šťouchanými bramborami.
Pozor: Při vaření rebarbory se vyhněte použití hliníkového nádobí, protože hliník reaguje s kyselinou šťavelovou a dostává se tak do zeleniny!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka