Bramborový koláč s cuketou a sýrem

Recept nabídla v Apetýtu Marcela Vandrová v pátek 9. srpna.

Potřebujeme:
300 g polohrubé mouky, 200 g vychladlých brambor vařených ve slupce, 90 g Hery, 1/2 prášku do pečiva, 1/2 lžičky soli, 1 lžičku sladké papriky, zelenou petrželku
na náplň:
1 cuketa, drcený kmín, oregano, 3-4 stroužky česneku, 50 g másla, 150 g tvrdého sýra

Postup:
Na vále smícháme mouku se solí, mletou paprikou, práškem do pečiva a posekanou zelenou petrželkou. Přidáme na kousky nakrájenou změklou Heru a najemno nastrouhané brambory.

Rukama zpracujeme těsto (zdá se zpočátku tuhé, ale povolí). Vymažeme pekáč, z těsta uděláme bochánek, který vložíme do pekáče a dlaněmi rozmačkáme na celou plochu pekáče. Do másla rozmačkáme česnek.

Cuketu nakrájíme na tenká kolečka, poklademe na těsto, poprášíme kořením a potřeme česnekovým máslem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C, potom pečeme na 180°C asi 30 minut.

Po této době době koláč vyndáme z trouby, posypeme strouhaným sýrem a znovu necháme v troubě zapéct do zlatova. Podáváme teplé či studené.

autor: Marcela Vandrová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.