Rybí filé zapečené s rajčaty a nivou

Recept z úterního Apetýtu vysílaného 20. srpna, který moderovala Věra Hotařová.

Suroviny:
4 až 6 kostek rybího filé, plechovku loupaných rajčat nebo čerstvá rajčata, olivový olej, 100 g sýru niva, 2 sž 3 stroužky česneku, oregáno, sůl, pepř, citron

Příprava:
Dno zapékací mísy polijeme olivovým olejem, poklademe kostkami rybího filé, které osolíme a zakápneme šťávou z jednoho citronu. Necháme 10 minut odpočinout.

Na filé nameleme trochu barevného pepře. Do mixeru vložíme oloupaná nakládaná nebo čerstvá rajčata, 2 až 3 stroužky česneku, polévkovou lžíci olivového oleje a oregáno - dle chuti. Vše nahrubo umixujeme.

Vzniklou omáčkou zalijeme filé v zapékací míse a dáme péct do hodně vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 25 až 30 minut. Poté posypeme jednotlivé kostky nastrouhanou nivou a ještě dalších 10 minut dopékáme.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.