Koňaková bábovka z polohrubé mouky
Tento recept zazněl v prvním listopadovém Apetýtu, kterým provázela Marcela Vandrová. Autorem receptu je posluchačka Marie Majorová.
Suroviny:
5 vajec, 200 g cukru, 1 vanilkový prášek, 250 ml vaječného koňaku, 250 ml oleje, 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa, 1 lžička kávy (instantní rozpustíme v jedné lžíci horké vody), tuk a hrubá mouka na vysypání formy
Postup:
Žloutky oddělíme od bílků, z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme vaječný koňak, olej, polohrubou mouku s práškem do pečiva, zamícháme. Nakonec vmícháme sníh.
Oddělíme přibližně 1/3 těsta, do něj vmícháme kakao a kávu (káva je důležitá, nádherně rozvoní vaječný koňak).
Do vymazané a moukou vysypané formy nalijeme světlé těsto a poté pramínkem nalijeme tmavé.
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 45 minut při 180°C.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.