Vítězná rajská omáčka

Blanka Kovandová poskytla v Apetýtu v úterý 26. listopadu posluchačům recept na vítěznou rajskou omáčku z Velkých Karlovic.

V květnu se v Kroměříži konal Moravia Food Festival, kde kuchaři hotelu Lanterna Velké Karlovice vyhráli soutěž o nejlepší rajskou omáčku. V originálním receptu ještě omáčce a nokům dělalo společnost pomalu pečené hovězí žebírko. Recept, který kuchaři poskytli, neobsahuje přesné dávkování ingrediencí, ale jako inspirace poslouží dokonale:

Rajská omáčka

Ingredience:
kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), cibule, máslo, hladká mouka, vývar, rajský protlak, sušené švestky, koření – hřebíček a skořice, pampeliškový med, sůl a pepř

Postup:
Nastrouhanou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) orestujeme na másle s nakrájenou cibulí, zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem, přidáme hřebíček, celou skořici, rajčatový protlak, sušené švestky, osolíme, opepříme, řádně provaříme 30 minut, poté přecedíme.

Dle potřeby dochutíme solí a pampeliškovým medem, na zjemnění přidáme trochu másla.

Žemlovo-perníkové noky

Ingredience:
žemle, vejce, perníkové koření, sůl

Nakrájenou žemli smícháme s mlékem se žloutky, poté přidáme ušlehaný sníh z bílku a perníkové koření, osolíme a zlehka promícháme.

Pomocí dvou polévkových lžic vytvoříme noky, které vaříme v páře 12 minut.

autor: Blanka Kovandová