Bramborové knedlíky, plněné pečenými škvarky s kysaným zelím a smaženou cibulkou
Recept na bramborové knedlíky od Emílie Zelené z Nedvědice, zazněl ve středu 19. února
Suroviny:
1 kg brambor, 200 g hrubé krupice, 200 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl, cukr, škvarky, cibule, kysané zelí, ocet
Postup:
Den předen uvaříme brambory, které oloupané nastrouháme na jemno a přidáme na 1 kg brambor přibližně 20 dkg hrubé krupice, 20 dkg hrubé mouky, 1 vejce a 1 žloutek. Hmotu osolíme a zpracujeme na hladké těsto.
Z těsta tvoříme kuličky o průměru 6 cm. Každou kuličku rozmáčkneme a naplníme předem upečenými a vychladlými škvarky a utvoříme knedlík. Vkládáme do vroucí osolené vody a až knedle vyplavou nahoru vaříme 5 minut. Nesmíme převařit.
Pečené škvarky: do kastrolku dáme buď drobné nebo na drobno nakrájené škvarky a vložíme do rozpálené trouby. Často mícháme a až škvarky začnou šustět, tak je z trouby vyndáme a necháme vychladnout.
Smažená cibulka na sádle: příprava je obecně známá.
Kysané zelí: zelí necháme v cedníku odkapat, rozkrájíme a dáme dusit. Zahustíme syrovou bramborou postrouhanou na velmi jemno a dochutíme cukrem a octem.
Při podávání knedlík rozpůlíme, posypeme cibulkou, přidáme zelí a popřejeme dobrou chuť.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.