Telecí maso s nádivkou z Věžek

Recept na telecí maso s nádivkou od Věry Sigmundové z Věžek, zazněl ve středu 9. dubna.

Suroviny:
1 kg telecího masa (nejlépe z krku), 2 středně velké cibule, sůl, pepř, 70 g másla

Nádivka:
10 starších rohlíků, asi 1 l vývaru ( kuřecí nebo hovězí), 4 vejce, sůl, pepř, majoránka, nasekaná petrželová nať

Postup:
Maso osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme na drobno. Vložíme do vyšší nádoby a pečeme do měkka asi 2 hodiny, při teplotě 180 stupňů.

Připravíme si nádivku. Rohlíky nakrájené na půlkolečka, zalijeme připraveným vývarem, osolíme, opepříme. Přidáme majoránku a nasekanou petrželovou nať. Vše důkladně promícháme. Nádivka by měla být řidší.

Upečené maso nakrájíme na porce a vložíme zpět do pekáče, kde musí být dostatek šťávy. Připravenou nádivku navršíme na maso (maso nádivkou zakryjeme).

Zapékáme jestě přibližně 30 minut, až se nádivka upeče do růžova a udělá kůrčičku.

autor: Marcela Antošová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.