3 recepty s bramborami, které si nesmíte nechat ujít
Neobyčejně zdravé a jednoduché recepty od našich posluchačů.
1. Rychlovka se zelím
Na 4 porce potřebujete:
5 větších brambor, 300 g bílého kysaného zelí, 3 pikantní klobásy, 200 ml smetany, sůl a pepř.
Postup:
Brambory oloupejte, podélně rozpulte a nakrájejte na tenká půlkolečka. Jimi vystelte dna čtyř menších zapékacích misek.
Přes ně rozprostřete plátky klobásy a pokryjte je zelím, ze kterého jste vymačkali šťávu a překrájeli. Nezapomeňte posolit, opepřit a zalít smetanou. Pekáček nechte v troubě přibližně 25 minut při 180 stupních. A může se podávat!
2. Inspirace s ančovičkami
Na 4 porce potřebujete:
6 menších brambor, 1 červenou cibuli, 300 g kuřecího masa, 4 lžíce olivového oleje, menší plechovku ančoviček, sůl, pepř, lístky bazalky, 2 lžíce balzamikového octa, případně pečivo na doplnění.
Postup:
Brambory oloupejte a škrabkou na brambory nakrájejte na tenounké plátky. Vložte je do pekáčku a pokapejte olejem.
Navrstvěte k nim měsíčky červené cibule, malé kousky kuřecího masa, ančovičky a natrhanou bazalku.
Doplňte solí, pepřem a vše v pekáčku promíchejte. Připravenou směs vložte do rozpálené trouby a pečte ji při 180 stupních asi 35 minut. Nezapomeňte ji pravidelně promíchávat vařečkou a před podáváním pokapat octem.
3. Variace s pivním sýrem
Na 4 porce potřebujete:
6 větších brambor, 200 g anglické slaniny, 200 g pivního sýru, 2 lžíce másla, sůl, pepř, pažitku na posypání.
Postup:
Brambory vařte ve slupce přibližně 15 minut. Poté je slijte, ponořte do studené vody a za pár minut je oloupejte. Předvařené brambory pak nakrájejte asi na centimetr silné plátky a vložte je do pekáčku, který jste bohatě vymazali máslem.
Přidejte nakrájenou slaninu, kousky sýru, sůl a pepř. Vše promíchejte a dejte péct na 20 minut při 200 stupních. Na talíři ještě porci posypte pažitkou a hostina může začít.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.