Valašská fazolová kyselica (bezlepková), Králík na bílém víně s žampióny a bezlepkový Moučník pro veverku
Valašská fazolová kyselica (bezlepková)
(recept zazněl v Apetýtu ze zlínského studia 10.ledna 2006)
120 g drobných fazolí, 1 a 1/4 l vody, 150 g uzeného bůčku, 1 klobáska, 1/4 l kysané smetany, lžíce hladké mouky, cibule, sůl, mletá paprika, bobkový list, nové koření, černý pepř, česnek, trocha octa, špetka cukru, slanina a pažitka nebo petrželka na ozdobu
Předem namočené fazole dáme vařit spolu s uzeným bůčkem, cibulí, novým kořením, bobkovým listem a černým pepřem. Jak jsou fazole uvařené, vyjmeme maso, nakrájíme ho na kostičky a přidáme zpět k fazolím. Uvařenou cibuli rozkrájíme nadrobno a také jí vrátíme zpět k fazolím. Vyjmeme koření, k fazolím a masu přidáme zakysanou smetanu rozkvedlanou s moukou, malé kostičky rozškvařené slaninky a na půlkolečka rozkrájenou klobásku, osolíme a povaříme. Dochutíme rozetřeným česnekem, mletou paprikou, mletým pepřem, pažitkou nebo petrželkou, špetkou cukru a troškou octa.
Králík na bílém víně s žampióny (Francie)
(recept zazněl v Apetýtu plus 14.ledna 2006)
1 králík ve váze asi 1 1/4 - 1 l/2 kg, 2 lžíce másla, 2 lžíce sekané cibule, 1 1/2 lžíce hladké mouky, 1 dl bílého vína, 1 dl vody, sůl, pepř, vonné bylinky (máta peprná, petrželka, estragon, majoránka, tymián, bazalka), 2 lžíce rajčatového protlaku nebo 4 velká rajčata, 1/4 kg žampiónů
Bylinky dáme jen podle možnosti a podle obliby. Vyvaříme je v troše vody, kterou pak budeme používat k podlévání.
Odblaněného králíka nakrájíme na porce, osolíme, opepříme a na másle po obou stranách opečeme. Přidáme drobně usekanou cibuli, osmahneme, zaprášíme moukou, opět osmahneme a podlijeme vínem. Později podléváme odvarem bylinek. Maso častěji obracíme. A po čase ještě přidáme rajčatový protlak (ten ale nesmí chuťově převládat). Asi 1/4 hodiny před ukončením přidáme na plátky nakrájené žampióny opečené na másle nebo na oleji a podusíme společně. Jako přílohy volíme buď jemný knedlík vařený v ubrousku, nebo žemlový slaný nákyp, či jenom zeleninu - ať už syrovou v salátu anebo podušenou.
Moučník pro veverku (bezlepkový)
4 celá vejce, 250 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 250 g bezlepkové mouky Mantler, 1 kypřící prášek do pečiva Dr. Oetker, 0,5 dcl oleje, 1 dcl mléka, 70 g mletých lískových oříšků, 1 lžíce lískooříškové pomazánky Nutelly
Celá vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do husté pěny. Za stálého míchání do hmoty přidáme olej a mléko a postupně lehce zamícháme také bezlepkovou mouku a kypřící prášek do pečiva. Těsto rozdělíme, do 2/3 přidáme mleté oříšky. Vlijeme na pečícím papírem vyložený střední plech. Do zbylé 1/3 těsta přimícháme lžíci Nutelly a po částech také vlejeme na plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C asi 35 minut.
Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.
Najděte si svůj recept.
Navštivte internetový magazín o jídle a životním stylu FoodLife.cz
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka