Čokoládové lanýže a Boží milosti
Čokoládové lanýže
(recept zazněl v Apetýtu s Marcelou Antošovou dne 17. 12. 2008)
Potřebujeme:
70 g smetany ke šlehání, 100 g másla, 60 g cukru, 200 g kvalitní čokolády, 2 lžíce likéru, 3 lžíce kakaa na obalení.
Postup:
Do malého kastrůlku dejte smetanu, máslo a cukr. Za stálého míchání zahřívejte, než se máslo a cukr rozpustí. Odstavte, přidejte nalámanou čokoládu a vařečkou míchejte, dokud se nerozpustí. Uložte do chladu, aby hmota ztuhla. Na papírovém ubrousku prosejte kakaový prášek, lžičkou odkrajujte z dobře ztuhlé lanýžové hmoty menší kousky, bleskově je zabalte do kakaa. Oklepejte a dejte do malých papírových košíčků.
Boží milosti Jaroslavy Petrů
(posluchačský recept)
Na 1. variantu potřebujeme:
1 žloutek, 3 polévkové lžíce šlehačky, 3 PL bílého vína, špetku cukru, pár zrnek soli, citrónovou kůru, selskou mouku
Postup:
Vytvoříme těsto jako na nudle (ne moc tuhé). Rádýlkem tvoříme tvary, které uprostřed nařízneme a jeden konec propleteme. Usmažíme.
Na 2. variantu potřebujeme:
selskou mouku, 4 žloutky, 1 celé vejce, ořech másla, špetku soli, větší špetku cukru, 4 lžíce mléka, lžíce rumu.
Postup:
Na vále vytvoříme ne příliš tuhé těsto, vykrájíme tvary, usmažíme a obalujeme v cukru.
Boží milosti Zdeňka Koupila z Otrokovic
(posluchačský recept)
Potřebujeme:
Na těsto č. 1: 500 g hladké mouky, trochu soli, 2 dl mléka, 1 dl světlého piva, 2 žloutky.
Na těsto č. 2: 200 g hladké mouky, 200 g tuku (másla).
Postup:
Obě těsta se zpracují (každé zvlášť), potom se vloží do sebe, třikrát převálí a přeloží. Potom se vyválí tenký plát, rádýlkem se vykrajují různé tvary, smaží se v oleji a v 100% tuku, po usmažení se ihned cukrují.
Boží milosti Emilie Maléřové ze Zlína
(posluchačský recept)
Potřebujeme:
5 žloutků, 5 polévkových lžic šlehačky, 5 polévkových lžic rumu, špetku soli, malou hrst moučkového cukru, mouku dle potřeby (trochu hrubé, zbytek polohrubé), tuk na smažení.
Postup:
Do mouky dáme sůl, cukr, žloutky, šlehačku a rum. Zaděláme vláčné těsto, dobře vypracujeme, rozdělíme na malé bochánky, prohněteme, rozválíme jako na nudle. Tístka naskládáme na sebe a proložíme papírovými ubrousky, aby nevysychaly. Rádýlkem uděláme proužky, ne až do krajů asi 1,5 cm. Pak vezmeme každý druhý proužek, vložíme do rozpáleného tuku a až zrůžoví, tak obrátíme. Smažíme v nádobě o průměru asi 15 cm, ve větším množství tuku. Hotové vychladlé milosti pocukrujeme.
Najděte si svůj recept.
Navštivte internetový magazín o jídle a gastronomii FoodLife.cz
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka