Telecí játra s pečenými jablíčky a cibulí, Vepřové řízky s jablky a Hořící guláš Attila

Telecí játra s pečenými jablíčky a cibulí
(recept zazněl v Apetýtu s Věrou Hotařovou)
Potřebujeme pro 4 osoby:
600 g telecích (nebo také drůbežích) jater, 4 lžíce hladké mouky, 2 - 3 lžíce oleje, sůl a mletý pepř, 1 lžičku kmínu, 2 velká pevná kyselejší jablka, 1 lžíci citrónové šťávy, 1 velkou cibuli, 1 lžíci másla.


Postup:
Telecí játra odblaníme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Okraje nařízneme špičkou nože, aby se játra při opékání nekroutila, a jemně je přes potravinovou fólii naklepeme. V misce promícháme hladkou mouku a kmín, játra opepříme a obalíme v sypké směsi.
Jablka omyjeme a osušíme nebo oloupeme a vypichovačem vyjmeme jádřince (když to neuděláte, také se nic nestane, jablíčka mají pěkné hvězdičky a pěkně zdobí jídlo). Jablka potom nakrájíme na půlcentimetrová kolečka a promícháme se lžící citrónové šťávy. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
V pánvi rozpálíme olej a játra zprudka opečeme z obou stran tak, aby uvnitř zůstala růžová, vyjmeme je a uchováme pod alobalem. Do pánve přidáme lžíci oleje nebo másla, vsypeme cibuli a opékáme na mírnějším ohni až změkne a zezlátne.
V jiné pánvi na másle opečeme po obou stranách plátky jablíček, po každé straně asi 1 minutu. Upečená játra osolíme, obložíme opečenou cibulí a jablky a podáváme.

Tip:
Do pánve po opékání jater a cibule přidejte lžíci másla a pár kapek worcestrové omáčky, podle chuti osolte a opepřete, prohřejte a šťávou přelijte jednotlivé porce.


Recept Apetýtu

Vepřové řízky s jablky
(recept zazněl v Apetýtu plus se Zdeňkou Dufkovou dne 26. 9. 2009)
Potřebujeme:
4 plátky vepřové kýty (asi 150 g porce), olej, sůl, pepř, 1 větší jablko, 4 plátky šunky, 4 plátky sýra, větvičku estragonu.


Postup:
Řízky osušíme, naklepeme, na okrajích nařízneme a po obou stranách prudce opečeme na oleji. Osolíme a opepříme. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kolečka. Řízky vložíme do zapékací misky, poklademe plátky šunky, kolečky jablek, plátky sýra, snítkami estragonu a v troubě (nebo v předehřátém grilu) pečeme dozlatova.


Hořící guláš Attila
(recept zazněl v Apetýtu se Zdeňkou Dufkovou dne 28. 9. 2009)
Potřebujeme:
1 kuře, 3 lžíce sádla, 2 cibule, 1 lžíce mleté sladké papriky, 1 lžička mleté pálivé papriky, sůl, vývar, 2 zelené papriky, 2 lžíce rajčatového protlaku, 6 žampionů, malou sklenku pálenky (meruňkovice, brandy, vodka aj.)


Postup:
Na sádle osmahneme dozlatova na kousky nakrájené kuře spolu s nakrájenou cibulí. Zasypeme mletou paprikou (sladkou i pálivou), osolíme, podlijeme vývarem, přidáme pokrájené papriky a žampióny a dusíme doměkka. Nakonec zahustíme rajčatovým protlakem. Guláš dáme na talíř, seskupíme kousky kuřete, podlijeme pálenkou, zapálíme a zhasneme plamen. Podáváme s rýží nebo s těstovinami, popřípadě s noky.


Najděte si svůj recept.
Navštivte internetový magazín o jídle a gastronomii FoodLife.cz


FoodLife.cz