Velikonoční nádivka

Připravte si tradiční velikonoční nádivku, známou také jako velikonoční hlavička či řežábek. Je podle receptu Petry Burianové.

Budete potřebovat:

  • 300 g uzeného masa
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 menší cibule
  • 150 g zelených bylin (kopřivy, jarní cibulka, pórek, kadeřavá petržel, popenec, pampelišky)
  • 6 ks rohlíků (den starých)
  • 400 ml mléka
  • 6 vajec
  • muškátový oříšek, pepř a sůl
  • na vymazání formy olej a strouhanku

Postup:

  1. Formu si vytřeme olejem a vysypeme strouhankou.
  2. Rohlíky a uzené nakrájíme na kostky.
  3. Zvlášť si nakrájíme bylinky (kopřivy doporučujeme před použitím spařit vřelou vodou na sítu).
  4. Na pánvi necháme zesklovatět cibulku s anglickou slaninou.
  5. Odstavíme a necháme vychladit.
  6. Do odměrky si připravíme mléko a žloutky.
  7. Ze zbylých bílků vyšleháme sníh.
  8. Nyní vše začneme spojovat.
  9. Žloutky rozkvedláme v mléce.
  10. Lehce osolíme a opepříme, přidáme nastrouhaný muškátový oříšek podle chuti.
  11. Do této směsi přidáme obsah z pánve, tedy cibulku se slaninou.
  12. Opět promícháme a touto směsí přelijeme nakrájené rohlíky.
  13. Přidáme uzené a bylinky a opatrně rukou prohazujeme a obracíme obsah v míse, aby se mléko nasáklo do rohlíků.
  14. Nakonec opatrně vmícháme i sníh z bílků. Hmotu naplníme do formy a pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C asi půl hodiny.
  15. Po upečení vyklopíme, nakrájíme a hned podáváme.

Související

  • Kopřivová polévka

    Kopřivová polévka stojí pár korun, je zdravá a ještě k tomu vám bude chutnat. Inspirujte se pátečním Apetýtem!

  • Jarní detox: připravte si dva zeleninové nápoje

    Na jaře jsou populární kúry k očistě těla. Apetýt nabízí hned dva recepty na nápoje, do kterých si rozmixujete zeleninu. Vyzkoušejte!

  • Špenátový koláč

    Což takhle dát si na Zelený čtvrtek špenátový koláč? Pokud se nechcete tradičního špenátového jídla vzdát, udělejte si ho na pečený způsob.