Rajská omáčka s karamelem a Banánový dort

V pořadu Apetýt každý všední den po 10. hodině máte možnost slyšet vybraný recept. Recepty jsou k poslechu v audio archivu pořadu a v textové podobě na těchto stránkách.


Rajská omáčka s karamelem

Suroviny:
30 g másla, lžíce cukru, lžíce hladké mouky, rajský protlak, 1 cibule, 2 bobkové listy, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, špetku tymiánu, 3 hřebíčky, lžička hořčice, smetana dle chuti.

Postup:
Do kastrůlku dáme máslo, přidáme cukr a svaříme na světlý karamel. Přidáme mouku a vše zalejeme vývarem. Přidáme koření a vaříme asi 15 min. Pak přidáme rajský protlak, krátce povaříme, nakonec přidáme lžičku hořčice, zalejeme smetanou a necháme přejít varem. Přecedíme a podáváme.


.


Banánový dort

Suroviny:
400 g hodně zralých banánů, 250 g polohrubé mouky, 2 vejce, 6 lžic rozpuštěného másla, 6 lžic mléka, 2 lžičky prášku do pečiva, 50 g třtinového cukru, 60 g sušených brusinek, 60 g rozinek, pomerančová poleva, 1 lžíce čerstvé pomerančové šťávy, 100 g moučkového cukru



Postup:
Banány oloupeme a vidličkou dobře rozmačkáme. Rozšleháme vejce s máslem a mlékem, přimícháme mouku s kypřícím práškem a nakonec vmícháme rozmačkané banány a rozinky a brusinkami.
Kulatou dortovou formu vymažeme olejem a vyložíme papírem na pečení. Těsto do ní rozestřeme a pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 50 minut. Až dort výrazně nabude a těsto se přestane lepit na špejli, vypneme troubu a formu vytáhneme. Dort v ní necháme chvíli chladnout, potom ho opatrně vyklopíme na mřížku.
Až zcela vychladne, můžeme jej ozdobit lesklou pomerančovou polevou, kterou získáme promícháním prosátého moučkového cukru se lžící pomerančové šťávy.