Pikantní telecí guláš s cizrnou a červenou čočkou
Recept z Apetýtu s Danou Lipovskou 1. září.
Suroviny:
250 g telecího masa, 500 g konzervované nebo uvařené cizrny (čistá váha luštěniny), 250 g červené čočky, 50 - 100 g řapíkatého celeru, 2 střední cibule, 2 střední mrkve, 4 st. česneku, 1 dcl jemného kečupu, 4 lžičky sladké mleté papriky, 1 lžička černého mletého pepře, sůl dle potřeby, slunečnicový olej dle potřeby, na ozdobu sekanou nať petržele
Postup:
Telecí maso očistíme a nakrájíme na kostičky o velikosti cca 2x2 cm a osolíme. V hrnci rozpálíme přiměřené množství oleje a maso restujeme dokud se nezatáhne. Přidáme nasekané cibule, mrkve, řapíkatý celer a česnek. Čím menší kousky, tím lepší. Restujeme dokud zelenina nezvláční.
Přidáme cizrnu a červenou čočku, podlijeme vodou a okořeníme mletou paprikou a pepřem. Dusíme dokud maso, cizrna a červená čočka nezměknou. Přidáme kečup a dusíme cca 30 min. Pokud guláš v průběhu přípravy hodně zhoustne, přidáme vodu. Před konzumací ozdobíme sekanou zelenou petrželkou. Ideální přílohou je chléb.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.