Králík na švestkách a černém pivu
Recept z Apetýtu s Danou Lipovskou 13. října.
Suroviny:
4 porce 1 kg masa z králíka (kýta nebo hřbet), 100 g kořenové zeleniny, 50 g cibule, 2 lžíce oleje, 2 lžíce cukru, 250 ml tmavého piva, 60 g slaniny, 100 g sušených švestek, sůl, perník na strouhání nebo strouhaný tmavý chleba, citronová šťáva
Postup:
Maso prošpikujeme slaninou, osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme asi 30 minut odležet. Na tuku rozpustíme cukr, přidáme očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli a orestujeme dozlatova. Potom vše zalijeme pivem a chvíli povaříme. Do tohoto základu vložíme porce králíka a dusíme, až změkne. Měkké maso vyjmeme a šťávu zahustíme nastrouhaným perníkem nebo strouhaným tmavým chlebem. Dobře povaříme a přecedíme. Do omáčky přidáme spolu s masem vypeckované švestky a ještě chvíli povaříme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka