Adventní sušenky Spekulatius

U nás sice tyto sušenky nejsou tak obvyklé, ale v Belgii, Nizozemí či Porýní a Vesfálsku jsou velmi populární. Vyzkoušejte tuhle kořeněnou dobrotu, kterou doporučuje Zuzka Plíšková.

Budete potřebovat:

100 g sekaných ořechů
350 g hladké mouky
150 g másla
200 g moučkového cukru
60 g šlehačky
kůra z 1/2 citrónu
2 žloutky
špetka soli

cca 10 gramů směsi mletého koření (1 lžička kardamomu, 1 lžička hřebíčku, 1 lžička zázvoru, 2 lžičky skořice, 1 lžička anýzu, muškátový oříšek)

Postup:

1. Ořechy nejprve nasucho opražíme na pánvi.

2. Máslo vyšleháme s cukrem, žloutky, šlehačkou, kořením, kůrou a ořechy.

3. Přidáme mouku se solí a vypracujeme těsto, které uložíme zabalené ve fólii na hodinu do lednice.

4. Pokud nemáme ozdobný váleček nebo speciální formičky na tyto sušenky, těsto klasicky rozválíme, vykrajujeme kolečka a ozdobný tvar na nich uděláme razítky na sušenky.

5. Pečeme je při 180 stupních asi 10 minut.

Tip: když je krátce před pečením potřeme mlékem, budou krásně lesklé

autor: Zuzana Plíšková