Bábovka od dcery

Většinou se objevují recepty, které mají posluchačky a posluchači od maminek nebo babiček. Milada Bechová z Vedrovic ale bábovku peče naopak podle receptu své dcery. Množství je trochu více než na bábovkovou formu, takže paní Milada část odlije do formy na srnčí hřbet a peče současně. Jen formu na srnčí hřbet vyndává o něco dříve.

Budete potřebovat:

5 žloutků
5 bílků
250 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 hořčičná sklenka oleje
1 hořčičná sklenka vody
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 hrst rozinek, které jsme přes noc namočili do rumu
1 hrst nahrubo nasekaných ořechů
1 hrst nakrájených jablek
50 g nahrubo nastrouhané čokolády


Celý týden budeme v Apetýtu podle vašich receptů péct jeden z nejoblíbenějšího a nejlehčích moučníků vůbec - bábovky! Podělte se s ostatními o své zkušenosti a pošlete nám svůj oblíbený recept na apetyt@rozhlas.cz nebo poštou: Český rozhlas Brno-Apetýt, Beethovenova 4, 657 42 Brno.

Postup:

1. Ušleháme žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem, olejem a vodou.

2. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, rozinky, ořechy, čokoládu a sníh z bílků.

3. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku a pečeme při 175 stupních asi 30 minut.

4. Pokud povrch rychle ztmavne, zakryjeme bábovku alobalem a dopečeme takto, aby se nespálila.

autor: Zuzana Plíšková