Banánovo - podmáslové lívance

Recept mohli posluchači slyšet v Apetýtu v úterý 14. prosince od Blanky Kovandové.

Suroviny:
1 velmi zralý banán, 150 g hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku, ½ jedlé sody, 1 vejce, 250 ml podmáslí, 1 lžička krupicového cukru, 30 g rozpuštěného másla

Postup:Všechny přísady, s výjimkou rozpuštěného másla, dáme do mixéru a rozšleháme na hladké těsto.

Druhá možnost je, že smícháme mouku s kypřícím práškem a sodou, zvlášť ve džbánku rozšleháme podmáslí s vejcem a cukrem a spojíme se suchou směsí a nakonec přidáme vidličkou rozmačkaný banán. Hotové těsto necháme odpočinout a těsně před smažením do něj vmícháme rozpuštěné máslo.

Na plotně rozehřejeme nepřilnavou pánev a lžící klademe těsto, které rozprostřeme na lívanečky o průměru cca 7 cm. Jakmile zatuhnou a zbarví se do zlata (cca 1 minuta) převrátíme a opečeme z druhé strany. Skladujeme na nahřátém talíři.

Servírujeme pokapané medem nebo pomazané zavařeninou.

autor: Blanka Kovandová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.