Banánový chlebíček bez cukru a mouky
Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Budete potřebovat:
100 g jemné polenty
1 větší banán
250 g vypeckovaných datlí
2 lžičky prášku do pečiva
špetka skořice, mletého hřebíčku a mletého zázvoru
2 až 3 lžíce rumu
200 g rozinek namočených přes noc v rumu
podle chuti kandované ovoce
100 g sekaných ořechů
2 bílky
Postup:
1. Datle dáme do rendlíku spolu s malým hrnkem vody a asi pět minut povaříme.
2. Slijeme a datle společně s banánem rozmixujeme.
3. Přidáme trochu tekutiny z datlí a rozmixujeme dohladka.
4. V míse smícháme polentu, prášek do pečiva, ořechy, rozinky a kandované ovoce s kořením.
5. Přidáme rum, banánovou kaši a vypracujeme těsto.
6. Přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků.
7. Pečeme ve formě na biskupský chlebíček (vyložené pečicím papírem) při 170 stupních asi tři čtvrtě hodiny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.