Beleše od Růženy Cvanové
Recept od naší posluchačky z Němčiček.
Suroviny:
Hladká mouka, hrst cukru krupice, 3 cm másla, 250 ml mléka, ¾ kostky kvasnic, 2 vejce, sádlo, meruňkový džem nebo povidla.
Postup:
Hrst cukru krupice nasypeme do zadělávací mísy. Přidáme máslo, mléko a necháme nahřát.
Do teplého mléka rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme špetku soli, vajíčka, mouku a vypracujeme vláčné těsto. Necháme ho vykynout.
Z těsta lžící vykrajujeme přibližně pěticentimetrové kuličky, které potom dáme na vál. Na pánvi rozpálíme sádlo. Z kuliček děláme placky - rukama těsto vytahujeme od středu a smažíme na sádle po obou stranách.
Hotové beleše dáme na ubrousek, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Podávat je můžeme s džemem nebo povidly, ale také suché ke guláši.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.