Beneše

Jiný název pro toto tradiční pečivo je béleše. V různých částech Moravy mají ale různou podobu. Recept od Jaroslavy Slavičínské z Prostějova je hanáckou obměnou. Beneše se pekly takzvaně „do kouta“ ženám po porodu. Podmínkou je ale speciální forma na pečení - benešník. Pokud ho dnes neseženete, můžete ho nahradit podobným plechem s různými tvary.

Budete potřebovat:

4 vejce
½ litru hladké mouky
1 litr mléka

Postup:

1. Mouku rozmícháme s mlékem, poté přišleháme jedno vejce po druhém.

2. Těsto vléváme do do rozpáleného vymazaného benešovníku (speciální formy) a pečeme dorůžova.

3. Po upečení pocukrujeme.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.