Bezinkovo-tvarohový dort

Posluchačský recept, který uvedla Věra Hotařová v Apetýtu v pondělí 24. června.

Suroviny:
3 vejce, 120 g práškového cukru, špetku soli, 150 g másla, 150 ml podmáslí, 150 g polohrubé mouky, 1 vanilkový pudink, 3 lžičky prášku do pečiva, 250 ml bezinkového sirupu, 7 plátků želatiny – namočit, 1 citron, 3 balíčky vanilkového cukru, 750 g tvarohu (20 % tuku), 250 g mascarpone, 500 ml smetany, 3 květy bezu

Postup:
Rozpustíme máslo a necháme jej vychladnout. Vyšleháme do pěny vejce s cukrem a solí, vmícháme máslo a podmáslí. Přidáme mouku s pudinkovým práškem a práškem do pečiva. Promícháme a vlijeme do formy, pečeme na 175°C asi 30 - 35 minut.

Upečený dort na několika místech propíchneme špejlí a zalijeme 100 ml bezinkového sirupu a necháme vychladnout.

V míse vymícháme zbytek bezinkové šťávy, citronovou šťávu i kůru, vanilkový cukr, tvaroh a mascarpone. Vymačkáme želatinu, podle návodu ji rozpustíme, přidáme k ní 8 lžic tvarohové hmoty a smícháme se zbývajícím tvarohem. Dáme na 10 minut chladit, a až začne tuhnout, vmícháme do ní ušlehanou šlehačku. Dort potřeme touto tvarohovou směsí a navrch ozdobíme květy bezu.