Bezinkový ocet a med

Dva recepty na zpracování květů černého bezu nabídla posluchačům Věra Hotařová v pondělním Apetýtu z 10. června.

Ocet z květů černého bezu

Suroviny:
500 ml 8% octa, 5 velkých bílých květů černého bezu, 1 menší stonek uzrálého černého bezu z celého trsu (tj. 5-10 kuliček)

Postup
Do pětilitrové láhve vložíme umyté a okapané bílé květy černého bezu. Zalijeme 500 ml osmiprocentního octa, hrdlo přikryjeme celofánem nebo plátýnkem, zajistíme gumičkou a dáme ustát do tepla (ne na slunce) do té doby, než bílé květy bezu nasadí černé kuličky.

Pak do láhve přidáme 1 menší stonek s uzrálými plody černého bezu a povázané necháme v teple další tři týdny.

Poté se obsah přecedí do jiné láhve. Ve zředěném poměru 1:4 se používá při horečce k natírání dlaní, chodidel a spánků.


Med z černého bezu
(žádaný posluchačský recept ze sobotního Apetýtu)

Suroviny:
30 květů černého bezu, ¾ l vody, 1 citron (i s chemicky neošetřenou kůrou), 1 a 1/2 kg cukru, 2 sáčky vanilkového cukru

Postup:
Květy černého bezu s citronem povaříme ve vodě 10 minut a poté je necháme louhovat nejméně 24 hodin.

Scedíme, přidáme krystalový a vanilkový cukr a vaříme do zhoustnutí. Plníme do sklenic a uchováváme v chladu a temnu.