Bezlepková banánová bábovka

Pekařka Lenka Pikartová ze SOŠ Dvořákova ve Znojmě se s námi podělila o recept na rychlý a jednoduchý moučník, který zvládne i úplný začátečník.

Budete potřebovat:

375 g univerzální bezlepkové směsi vhodné k přípravě pečiva
125 g cukru krupice
125 g másla
cca 3 vejce (celkem o hmotnosti 180 g)
1 balíček kypřícího prášku do pečiva
5 g soli
4-5 středních banánů
tuk na vymazání formy

na dohotovení čokoláda, moučkový cukr, nebo zdobení dle libosti


Celý týden vaříme se Střední odbornou školou Dvořákova, Znojmo, kde vzdělávají i budoucí pekařky a pekaře. A právě jejich pekaři se s vámi podělí o osvědčené recepty, a to třeba i v bezlepkových variantách.

Postup:

1. Máslo rozpustíme, přidáme cukr a šleháme tyčovým mixérem.

2. Potom přidáme nakrájené banány a zašleháme.

3. Pak vlijeme vejce a vše mixujeme do hladké konzistence.

4. Do vzniklé hmoty pomalu přisypáváme prosátou bezlepkovou směs smíchanou se solí a práškem do pečiva (dbáme na to, aby v těstě nevznikly hrudky).

5. Hmotu vlijeme do vymazané formy, kterou vysypeme bezlepkovou moukou.

6. Pečeme při teplotě 150 – 160 °C po dobu 50-60 minut.

autor: Zuzana Plíšková