Bezlepkový piškot naší webeditorky

S bezlepkovými buchtami je to těžké, velmi často jsou drobivé, lámavé a dusivé. Tenhle piškot je ale jiný a svou konzistencí velmi blízký piškotu z běžné mouky. Podávat ho můžete třeba s tvarohovým krémem a ovocným rosolem, jako ho mají rádi blízcí naší webeditorky Veroniky Skálové.

Budete potřebovat:

Budete potřebovat:
4 vejce
1 balíček vanilkového cukru
4 lžíce cukru krupice
3 lžíce bezlepkové mouky
1 vanilkový pudink v prášku
4 lžíce horké vody
špetka soli
trocha citronové kůry

Na tvarohový krém:
200 ml smetany ke šlehání
200 g měkkého tvarohu
cca 80 g cukru

Na ovocný rosol:
velký ovocný kompot (800g)
vanilkový pudink
2 lžíce cukru

Postup:

1. Sypké přísady (kromě cukru) smícháme v míse.

2. Oddělíme žloutky a spolu s cukrem a vodou je ušleháme do pěny.

3. Přimícháme k sypkým přísadám a dobře promícháme.

4. Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh a vmícháme do těsta.

5. Vlijeme do vysypané formy na koláč (nebo na plech vyložený pečícím papírem) a pečeme na 160 stupňů asi 35 minut.

6. Připravíme si krém: ušleháme šlehačku, vmícháme do ní tvaroh a osladíme podle chuti.

7. Namažeme krém na vychladlý korpus.

8. Nakrájíme ovoce z kompotu na malé kousky a poklademe jím celou plochu piškotu.

9. Šťávu z kompotu doplníme vodou do cca 400 ml, 2/3 směsi dáme ohřívat v rendlíku.

10. Ve zbytku šťávy rozmícháme cukr a vanilkový pudink.

11. Když začne šťáva v rendlíku probublávat, přilijeme pudink a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme jednu minutu.

12. Ještě horkým rosolem zalijeme ovoce na povrchu piškotu.

13. Dáme vychladit. Skladujeme v chladu kvůli šlehačkovému krému.

autor: ska