Bláznivý koláč

Proč se tenhle koláč jmenuje „bláznivý“, to už si náš archiv nepamatuje. Možná proto, že je bláznivě jednoduchý a přitom bláznivě dobrý.

Budete potřebovat:

korpus:
3 hrnky hladké mouky
1 hrnek moučkového cukru
5 lžic kakaa
špetka soli
2 lžičky jedlé sody
3/4 hrnku oleje
2 hrnky studené vody
2 lžíce octa

krém:
2 zakysané smetany
1 smetana ke šlehání
ztužovač šlehačky
2 vanilkové cukry
nastrouhaná čokoláda

Postup:

1. Všechny suché ingredience na korpus smícháme dohromady.

2. Přidáme mokré ingredience a důkladně prošleháme.

3. Pečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu.

4. Šlehačku vyšleháme se ztužovačem a spojíme se zakysanou smetanou a vanilkovým cukrem.

5. Směsí potřeme upečenou vychladlou buchtu a navrch nastrouháme čokoládu nebo posypeme čokoládovými hoblinkami (korpus můžeme ještě předtím potřít marmeládou).

autor: Archiv Apetýtu

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.