Bleskový koláč

Recept z Apetýtu s Danou Lipovskou 13. července.

Suroviny:
350 g hladké mouky, 1 droždí, 100 g cukru, 1 vanilínový cukr, nastrouhaná kůra z půlky citrónu, 1 vejce, 75 g rozpuštěného, zchladlého másla nebo margarínu, 200 g zakysané smetany a asi 100 ml vlažného mléka. Na potření a posypání: 200 ml zakysané smetany, 100 g mletého kokosu a čokoládová poleva.

Postup:
Do mísy dáme mouku, cukr, vanilínový cukr a droždí, přidáme citrónovou kůru a promícháme. Přidáme 1 vejce, rozpuštěné zchladlé máslo nebo margarín, zakysanou smetanu a vlažné mléko. Vypracujeme těsto, které se nelepí na stěnu mísy. Posypeme moukou a zakryté necháme na teplém místě důkladně nakynout. Pak těsto vyklopíme do vymazaného plechu, posypeme moukou a stejnoměrně roztáhneme. Potřeme zakysanou smetanou, posypeme kokosem a ještě asi 10 minut necháme nakynout.
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě 180 stupňů Celsia asi 25 minut. Po upečení necháme vychladnout a pokropíme čokoládovou polevou – kupovanou nebo vytvořenou doma z čokolády na vaření, necháme ztuhnout a pak už jenom konzumujeme.

autor: Dana Lipovská