Boleradický králík na zelenině
Recept na králíka na zelenině od Marie Klimešové z Boleradic, zazněl v pondělí 31. března.
Suroviny:
1 králík, 1 velká cibule, 2 papriky, 3 rajčata, 1 menší pórek, 2 až 4 stroužky česneku, sůl, 1 lžíce provensálského koření, 1 lžíce drceného kmínu, lžička mleté sladké papriky, špetka pepře, lžíce hladké mouky, olej
Postup:
Na oleji zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli. Osoleného a naporcovaného králíka vložíme na cibulku, posypeme provensálským kořením, kmínem, paprikou a pepřem. Mírně podlijeme vodou a přikryjeme pokličkou.
Na proužky nakrájíme papriky, rajčata, pórek a na plátky česnek. Vše přidáme k masu a ještě malinko podlijeme vodou (zelenina pustí šťávu) a dusíme asi 1 hodinu.
Jakmile je maso měkké, rozmícháme ve vodě lžíci hladké mouky a zahustíme. Nakonec můžeme ještě dosolit a krátce povaříme. Podáváme se šťouchaným bramborem. Stejným postupem se dá připravit i výborné kuře.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.